Als vissen in het water

Wist je dat...

... zwemmen de leukste sport is die er bestaat!?

... je bijna al je spieren gebruikt bij het zwemmen!?

... je buik- en rugspieren het belangrijkst zijn om snel te kunnen zwemmen?

... zwemmen voor alle leeftijden geschikt is?

... zwemmen voor elk niveau geschikt is?

... de ervaren wedstrijdzwemmers tot wel 7(!) keer per week trainen!?

... je minimaal 10 jaar goed moet trainen voordat je echt optimaal kan presteren!?

... Octopus bij de beste 3 verenigingen van Gelderland hoort?

... Octopus bij de beste 20 verenigingen van Nederland hoort?

... er is maar 1 voorwaarde voor zwemmen bij Octopus: je moet van water houden!

De recreatieve zwemmers trainen 1 of 2 keer per week en leren alle zwemslagen: schoolslag, borstcrawl, rugcrawl en vlinderslag. Naast het zwemmen van baantjes worden er ook spelletjes gedaan. De zwemmers kunnen ongeveer 10 keer per jaar een wedstrijd zwemmen.

Afhankelijk van leeftijd, enthousiasme en talent kan je op een gegeven moment doorstromen van recreatief naar de wedstrijdselectie. Hier leer je nog meer techniek. Zwemmen is namelijk zo makkelijk nog niet! En omdat je conditie en techniek het belangrijkst is, wordt er minimaal 3 keer per week getraind. Hoe beter je wordt, hoe meer je moet gaan trainen om steeds beter te worden. Dit kan zelfs oplopen tot 7 keer per week (ongeveer 1,5 uur per training)!

In principe is het wedstrijdzwemmen een individuele sport. Je moet in je eentje een prestatie leveren. Toch zijn er ook teamonderdelen. Namelijk de estafettes waar je samen met 3 ploeggenoten een bepaalde afstand zwemt en de competitiewedstrijden. In de competitiewedstrijden worden de seconden per zwemmer bij elkaar opgeteld en wint de vereniging met de minste seconden.

Naar de meeste wedstrijden ga je met een hele groep zwemmers. De wedstrijd duurt meestal ongeveer 2,5 uur. In die tijd zwem je 2 of 3 afstanden. Tussendoor is er tijd om andere zwemmers aan te moedigen, gezellig te kletsen en natuurlijk een beetje uit te rusten!

Het niveau van de wedstrijdselectie stijgt gestaag. Er mogen steeds meer zwemmers mee doen aan de Gelderse en Nederlandse (Junioren/Master) Kampioenschappen! Meer zwemmers uit de regio (o.a. Epe, Oldebroek, 't Harde, Hattem) weten de weg naar Octopus te vinden. Octopus is namelijk één van de weinige verenigingen in de regio waar zoveel uren getraind kan worden. Dit is iets waar we als vereniging, maar ook als gemeente erg trots op mogen zijn!

Wil je je ook als een vis in het water voelen?

Stuur dan een e-mail!